ATT BÖRJA ÄGA HÄST

Det finns många sätt att äga häst hos oss i OJA Racing, allt för att alla ska känna sig välkomna och kunna utveckla sitt intresse på en nivå som passar just dig som hästägare!

Hör av dig till mig,
Oskar J Andersson, genom att ringa eller SMS:a på 070 - 382 54 91 eller mejla mig på infoojaracing@gmail.com om du har frågor och om du vill bli en del av OJA Racing!

Här nedan följer lite läsning som säkert kan ge dig svar på några av dina funderingar. Vi tycker att du ska ställa dig två frågor när du ska bestämma dig för vad vilken typ av hästägande som passar dig:

Vilken typ av häst är du intresserad av?
- En redan färdig starthäst som visat en del av vad den har för kapacitet, men som är igång och tävlar och du kan i princip få åka på trav redan inom någon månad.
- En 2-3 åring som inte börjat starta men som förbereds och kommit en bit på vägen. Då kan du se hästen träna och se ungefär var den ligger i träningen samtidigt som du får följa hela tävlingskarriären.
- En ettåring som kan köpas in antingen på auktion, från uppfödaren eller som redan har köpts in och finns i vårt stall. Därmed får du vara med på hela resan från inköp, inkörning och uppträning till start och förhoppningsvis vinnarcirkeln!
- Det är förstås även möjligt att föda upp en travhäst med ett eget sto.

Nästa fråga är hur du vill äga häst?
- Äga en häst helt själv. Då har du egen bestämmande rätt och lättast är ofta att äga genom att starta ett bolag.
- Deläga en häst med ett fåtal, t.ex. 25 % var. Då startar man också normalt upp ett bolag ihop, alternativt äger sina % via sitt eget bolag. Någon måste vara företrädare och sköta en del bokföring m.m. (Går att ta bra hjälp av t.ex. LRF Konsult)
- Det enklaste sättet är att deläga en häst via Easy KB. Då kan man välja själv hur mycket man vill äga uppdelat i 5%-delar. Varje ägare ansvarar bara för sin egen del, inte för hela bolaget, och man slipper hålla på med moms och det är lättjobbat gällande deklarationen m.m. De tar förstås en månadsavgift för sitt jobb. Det går att använda Easy KB oavsett om man är 5 stycken som känner varandra som vill ha 20 % var, eller om man är själv och vill vara delägare i en häst och bestämmer sig för att köpa 10 % utan att känna någon av de andra delägarna.

Träningsavgiften från påbörjad inkörning till och med 31 december som 1-åring är 375 kronor/dag (plus moms). Därefter 410 kronor/dag under perioden 1 januari - 30 juni som tvååring för att ha din travhäst i träning. (Det som kan tillkomma är veterinära åtaganden, equiterapeut-behandlingar och transportkostnader.)

Från och med 1 juli som tvååring och framåt så är träningsavgiften 490 kronor/dag (plus moms).
(Det som kan tillkomma är veterinära åtaganden, equiterapeut-behandlingar, personliga ägodelar som t.ex. täcken, transport och tävlingskostnader.)

Vi i OJA Racing har som plan att ha hästägarevent vid några tillfällen per år, allt från öppet hus och unghästkväll till årsfest och ”på trav-fest”. Allt för att man som hästägare ska trivas oavsett var man är i sitt hästägande!

Tycker du att något av detta lockar dig och kanske någon du känner eller har du fler frågor så är det bara att höra av sig till oss så hjälper vi till!